A szerelem a legjobb fogyókúra

A szerelem a legjobb fogyókúra! Egy olasz egészségügyi magazinban megjelent tanulmány szerint a szerelem fogyaszt. Felmérésük szerint tíz olasz közül nyolc úgy találja, hogy egy új szerelem a legjobb megszabadító a felesleges kilóktól. Az állítás nemtől független, azaz a férfiak és a nők egyaránt tapasztalták már saját bőrükön – és zsírjukon – a szerelem alakjavító hatását.

A szerelem a legjobb fogyókúra! Egy olasz egészségügyi magazinban megjelent tanulmány szerint a szerelem fogyaszt.

Kép forrása: https://ocdn.eu/

A mechanizmus lényege a következő: a csokoládé és más édesség elfogyasztása jó közérzetet, mondhatni boldogságot eredményez, csakúgy mint a szerelem. Az előbbiek azonban súlyos kalóriabevitellel járnak, míg a szerelem inkább kalóriavesztéssel. Ráadásul a szerelmesek szervezete nem igényli annyira az édességet, mivel nincs szükség szénhidrátokkal stimulálni a kedélyállapotot, hiszen az amúgy is kiváló.

A szerelem azonban nem örök, ami megmutatkozik a kilókban is. Az olaszok egyharmadánál a házasság megkötése után szinte azonnal megkezdődik a hízás, de legkésőbb az első gyermek megszületésével. Utóbbi éppúgy súlyosbít az apákon, mint az anyákon. A felmérés szerint csupán 12 százalékos azok aránya, akiket lefogyasztott a szerelem, és soha többé nem szedték vissza magukra a fölös kilókat.

A koplalás

A koplalás nem fogyaszt, tartós súlyvesztést csakis a táplálkozási szokások és az életmód teljes átállításával lehet elérni – legalábbis a Konsument című osztrák fogyasztóvédelmi folyóirat.

Aki koplalásra adja a fejét – no meg a hasát – az az európai kultúrkör régi hagyományára támaszkodik, amely az egyházi évben meglévő böjtölésben is tovább él. Ám a Konsument szerint minden ellenkező állítással szemben még nem sikerült kétséget kizáróan bizonyítani a böjtölés hasznos voltát, bár az igaz, hogy egészséges ember számára nem ártalmas, ha korlátozott időre lemond a szilárd táplálékról.

Az emberi test számára a koplalás az emésztőrendszer tehermentesítését jelenti, s a kezdeti fáradtságot eufória követi. A mérleg ugyan kitartó koplalás nyomán örvendetes módon kevesebb kilót mutat, ez azonban sajnos csak rövid időre szól. Az éhezés során ugyanis a test alig éget el zsírt, hanem főleg vizet veszít és az izmokban lévő fehérjét építi le, továbbá a szervezet anyagcsere-szabályozása azonnal „takarékra áll át”, a kúra után viszont még jó ideig tartalékokat képez. Vagyis viszonylag csekély kalória-felvétel mellett gyors súlynövekedés következik be.

Bizonyított tény, hogy a koplalás az izomtömeget kikezdi.  A kilókkal az izomzat is fogy: ez ördögi körforgáshoz vezet. Ennek nyomán az illető még kevésbé érez kedvet a mozgáshoz. Az öt napnál hosszabb koplalás még az egészséges emberek esetében is aggályos, mivel a szervezet nem kapja meg a létfontosságú zsírsavakat, vitaminokat és ásványi anyagokat! – Idézik Ausztriában a német Táplálkozás-tudományi és Dietetikai Társaság állásfoglalását.

Fogyókúrázni tehát csak úgy lehet, ha valaki étrendjét rostos anyagokban gazdag, zsírszegény, laktató ételekre állítja át! – Ez a diéta lassan, de bizonyosan. Hosszabb időre leépíti a test zsírtartalékait – s emellett rendszeresen sportol – szól az osztrák fogyasztóvédők és a német orvosok egybehangzó ítélete.