Feketeerdei meggytorta
Feketeerdei meggytorta recept, így készítsd és a garantált siker nem marad el!
Hozzávalók: | ||
A piskótához: | A krémhez: | |
6db tojás | 6 dl habtejszín | |
6 ek porcukor | 3 ek porcukor | |
10 dkg margarin | 3 csomag habfixáló | |
6 ek liszt | 1 üveg meggybefőtt (30-40 dkg) | |
2 ek sötét kakaópor (holland) | cseresznyepálinka (elhagyható) | |
fél csomag sütőpor | 5 ek savanykás lekvár (például meggy vagy szeder) |
A díszítéshez:
1 tábla keserű csokoládé
vagy pirított mandulaforgács
Elkészítése:
A tojássárgákat a porcukorral habosra keverjük, a margarint megolvasztjuk, majd amikor kicsit kihűlt, a tojássárgás masszához adjuk. Egy másik tálba átszitáljuk a lisztet, a kakaó port és a sütőport, a tojásfehérjéket pedig kemény habbá verjük. A tojáshab harmadát ráemeljük a cukros-tojásos masszára, rászitáljuk a lisztes keverékünk harmadát, majd nagyon óvatosan forgassuk össze, hogy ne törjük össze a tojáshabot. Ugyanezt a műveletet még kétszer megismételjük, amíg az összes lisztes keverék és a tojáshab is elfogy. Egy 26 centis kerek tortaforma aljára sütőpapírt teszünk, belehalmozzuk a tésztát, majd előmelegített sütőben 170 fokon körülbelül 20-22 perc alatt megsütjük, tűpróbával ellenőrizhetjük, hogy elkészült-e. Amikor kihűlt, keresztben kettévágjuk.
A krémhez a tejszínt, a porcukrot és a habfixálót formázható habbá verjük, a meggybefőttet lecsepegtetjük. Ha friss meggyből szeretnénk a tortát készíteni, akkor főzzük fel egy kevés cukorral és egy vaníliarúddal.
A meggyből félreteszünk 16 szép szemet a díszítéshez. Az egyik tortalapot egy tálra helyezzük, meglocsolhatjuk egy kevés cseresznyepálinkával (de a meggyet is beáztathatjuk pálinkába), megkenjük a savanykás lekvárral, majd erre először egy centi vastag tejszínréteget simítunk, utána pedig ráhalmozzuk a meggyet szépen sorba. Ezután ráhelyezzük a másik piskótát, bevonjuk az egészet a tejszínkrémmel, az oldalát és a tetejét megszórjuk a vékony szeletekre vágott csokoládéval, majd a torta tetejére habrózsákat nyomunk a maradék tejszínből, és a meggyszemekkel díszítjük. Az oldalára kerülhet mandulaforgács is! | Feketeerdei meggytorta
A recept szerzője: Zserbónyuszi