Miért különleges a névnapok megünneplése?

 

Rohanó világunkban elengedhetetlen, hogy néha lassítsunk és megemlékezzünk azokra a dolgokról, amelyek valóban fontosak számunkra. Erre ad kiváló alkalmat a névnapok megünneplése, amely már évszázadok óta része a kultúránknak.

névnapok

Családtagjaink és közeli ismerőseink a legmeghatározóbbak az életünkben, ezért kiváló lehetőséget ad a közös kikapcsolódásra szeretteink névnapjának megünneplése, vagy akár saját magunkat is meglephetjük névnapunk alkalmából valamilyen élménnyel vagy ajándékkal. A névnapok mindig jó alkalmat adnak az ünneplésre és biztosan találunk a naptárban valakit, akit a közeljövőben felköszönthetünk.

Kifejezetten könnyű dolgunk van, ha olyan nevű ismerősünk felköszöntése a cél, akinek a neve többször is szerepel a névnap naptárban. Péter név például 2-szer szerepel a klasszikus naptárakban, amíg egyes kiterjesztett naptárakban akár 21-szer is előfordulhat. Habár célszerű figyelembe venni, hogy az adott ismerősünk melyik napot részesíti előnybe a naptárakban fellelhető névnapok közül.

A modern világban persze már nem szükséges a falinaptárakban való kutakodás. Bármikor meglátogathatjuk a Nevnap.pro weboldalt, ahol azonnal megtudjuk a mai névnapot. Ha pedig specifikusan valamely ismerősünk névnapját szeretnénk megtalálni, akkor sincs gond. Az oldal keresőjét használva utónév vagy dátum alapján gyorsan megtaláljuk a keresett névnapot.

Péter az egyik leggyakoribb magyar nevek közé tartozik, amelyet a naptárakban április és június hónapoknál találhatunk meg. A név jelentése szikla. Eredete a Bibliára vezethető vissza. Péter apostol, eredeti nevén Kéfás-t fordították le a görögök Petroszra, ezért tartjuk a Péter utónevet görög eredetűnek. Magyarországon Petroszt fordították Péterre és mint a legtöbb fontos keresztény személy, bekerült az egyházak által szerkesztett korai naptárba.

Ha további érdekes információt szeretne olvasni Péter névnapról, vagy a névnapünneplés hagyományáról, a Nevnap.pro oldalon keresztül bármikor megteheti.

 

Boldogság elmélet