Párizs 10 titka

Párizs 10 titka kerül leleplezésre ebben a cikkben!

Párizs 10 titka

 1 Arab mecset és teázó

Különleges hangulatú teázó található a párizsi mecset, azaz a Mosquée de Paris kertjében, a Jardin des Plantes tér sarkán.
A francia gyarmatbirodalom szétesése után sokan döntöttek úgy Algériában és Marokkóban, hogy az anyaországba költöznek, kialakítva ezzel a városban az arab negyedet. Gyönyörű minarettel, szökőkutas udvarokkal, a sarkon elmaradhatatlan kávéház arab kávéval és édességekkel, úgy érezzük magunkat Párizs szívében, mintha valamelyik arab város bazárjában járnánk.

 2 Kacsázás a csatornán


Párizs központjában, a Szajna mellett egy észak–dél irányú csatorna szeli át a várost: a Saint Martin csatorna. Érdekessége, hogy a Republique tér után bebújik a föld alá, és a Bastille-nál bukkan ki, ahol rögtön kikötővé is szélesedik – sétahajózásra is indulhatunk innen. A két tér között pedig hangulatos terek, kis piacok bújnak meg a csatorna fölött. A Saint Martin csatornát átívelő zöld színű hidakra csak gyalog lehet felmenni. A helyszín onnan is ismerős lehet, hogy az egyik hídon volt a kedvenc filmbeli kacsázóhelye Amélie-nak.

3 Le Marais | Párizs 10 titka


A Marais negyed Párizs új, pezsgő bohémnegyede. Sok nemes építtetett itt palotát, hiszen a királyi udvar könnyen megközelíthető volt. A Marais negyedben több középkori emlékkel is találkozhatunk: megmaradt az utcahálózata keskeny sikátorokkal, néhány szép házzal és palotával. Itt található a zsidónegyed is.
A középkori bajvívások helyét őrzi a Place des Vosges, azaz a Vogézek tere, ahol ma kisgyerekek rohangálnak a gyönyörű négyzet alakú kertben – pihenésképp kihagyhatatlan.

4 Rue Mouffetard

A hosszú, kacskaringós Rue Mouffetard Párizs legöregebb utcája, amely egyben a város történetének „legnyomorultabb utcája is volt”, ahol egykoron Hemingway is lakott. Ma a legkülönlegesebb és a legextravagánsabb boltok találhatók itt, a kis tereken piacok – keddtől vasárnapig –, madárárusok, fodrászok és a párizsi divatkellékek minden választéka fellelhető. A bohém piacot mára már a turisták is felfedezték, a színes élelmiszerstandokkal és üzletekkel szegélyezett keskeny, kanyargós utca régi bája még ma is megmaradt. Vásárlás közben pedig utcai művészek szórakoztatják a közönséget.

 5 Shakespeare & Company | Párizs 10 titka

A Notre-Dame szomszédságában, a Szajna partján üzemel ez a könyvesbolt, amely nemcsak Párizs, de talán az egész világ legizgalmasabb könyvesboltja. Míg szemben és mellette a folyóparton egymás mellett árulnak régi könyveket az antikváriumosok, addig ebben a könyvesboltban minden régimódi, azaz eredeti. Első tulajdonosa, Sylvia Beach saját irodalmi ízlése szerint működtette az üzletet, nagy sikerrel: a világon elsőként adta ki James Joyce Ulysses című regényét. A galérián van egy matrac, ahol bárki aludhat, ha épp elfárad. A különleges könyvesbolt a Mielőtt lemegy a nap című filmben is szerepelt.

Vitorlások és hajóhinták


A város központjában, a Szajna bal partján terül el a Luxembourg-kert – zöld oázisa szökőkúttal, pálmafákkal nem csak a párizsiak kedvence. Elmaradhatatlan részei a medencében úszkáló kis színes vitorlás hajók, amelyeket a gyerekek pálcákkal és botokkal terelgetnek. Kiváló játszóterek, petanque-pályák, hajóhinták vannak – mint a régi vidámparkokban – szabadtéri kávézókkal, bábszínházzal és zenepavilonnal kiegészítve. Családosoknak és szerelmeseknek az egyik legkellemesebb kikapcsolódás.

 
7
 Abbesses tér


Ha Párizs legszebb, leghangulatosabb terei és metrómegállói között kell választanunk, az első helyezett biztosan a Montmartre alatti Abbesses tér lesz. Gyönyörű kovácsoltvas kapubejáratával, hosszú csigalépcsőjével és színesre mázolt falaival a „legpárizsiasabb” megálló és kis tér. Mellette található a híres Le Divan Japonais nevű szórakozóhely különleges dzsessz- és világzenei koncertekkel, amelyet egykor Toulouse-Lautrec plakátjai tettek híressé. A tér közelében található a Kék Malom kávézó is, ahol az Amélie csodálatos élete című film játszódott.


Oberkampf | Párizs 10 titka


Párizs 11. kerületében az Oberkampf egyike a legfelkapottabb sétálóutcáknak, amely óriási tömeget vonz. Már kialakítása is különleges: a tér tágas, hiszen eredetileg tánctérnek építették az 1900-as évek környékén. Egymás mellett sorakoznak a bárok, a világ legkülönlegesebb vendéglátóhelyei, többek között egy brazil kávézó, egy afrikai bár, mellette pedig egy latin szórakozóhely található. Jó választás a Café Charbon, a Sherkhan a kitömött tigrissel, vagy a Cithéa, amely jól ismert változatos zenei stílusairól – itt soul, dzsessz és világzene egyaránt hallható.


9
 Belleville-i randevú

A Republique tértől északra található Belleville Párizs szó szerint legszínesebb negyede, a közepén található piac pedig igazi kuriózum. Afrikai zöldségek és gyümölcsök, arab fűszerek, bolhapiac, zöldség- és gyümölcsválaszték a világ minden részéről. A piac sarkán szecessziós kávézó található, amely valami véletlen folytán a Cannibal Café nevet kapta. De itt található a La Java nevű bár és koncerthely is, ahonnan világ körüli hódító útjára indult a francia sanzonok királynője, Edith Piaf, aki a bár melletti házban született. 

10 Mesél a Montmartre


Párizs legművészibb negyede, különösen a sok lépcsőfeljáróval, sőt mi több szőlőműveléssel. Miután megmásztuk a fokokat, üljünk ki a Sacre Coeur előtti teraszra, és gyönyörködjünk Párizs leggyönyörűbb panorámájában! Ha pedig valakit érdekel a festészet, a művészet, az vegye kézbe Bajomi Lázár Endre Montmartre című könyvét. A falak, a házak, az utcakövek megelevenednek, és minden mesélni kezd. Valami egészen elképesztő varázslatban lesz részünk!