Ragyognak-e a gyémántok a gazdasági zűrzavar közepette?

 

A gazdasági bizonytalanság korszakát éljük, amelynek egyik legszembetűnőbb hátránya, hogy a megfelelő befektetés megtalálása éppoly nehézkes lehet, mintha az időjárást próbálnánk előre jelezni. A globális pénzügyi környezet folyamatosan változik és számos olyan tényező befolyásolja, mint az infláció, a kamatlábak, geopolitikai események és a technológia fejlődése.

Mibe érdemes fektetni ebben a közel sem stabil vagy kiszámítható időszakban?

Gyakran a luxus szimbólumaként emlegetett, potenciális befektetésnek tartott eszközök a gyémántok. A kérdés azonban fennáll: vajon jó befektetés-e a gyémánt a jelenlegi gazdasági környezetben?

Ebben a cikkben elmélyülünk a gyémántokba való befektetés fortélyaiban, Feil Róberttól, a FEIL Ékszermárka vezetőjétől, és más megbízható forrásokból származó információk segítségével betekintést nyújtunk, így megalapozott döntést hozhatsz.

Ebben a bizonytalan gazdasági időben a befektetési környezetben való navigálás olyan, mintha feltérképezetlen vizeken hajóznánk.

A hagyományos befektetések, mint például a részvények és az ingatlanok még mindig a legelterjedtebb befektetési formáknak számítanak, míg az újabb lehetőségek, mint a kriptovaluták is egyre több ember fantáziáját mozgatja meg.

A gazdasági visszaesés, az ellátási lánc zavara és a változó fogyasztói magatartás nem könnyítheti meg a döntési folyamatot, így érdemes megvizsgálni különböző szemszögből a befektetési lehetőségeket – például a gyémántot.

Feil Róbert gondolatai a gyémántba való befektetésről

Feil Róbert ékszerészként, a nagy sikerű FEIL márka tulajdonosaként rengeteg tapasztalattal rendelkezik a gyémántpiac terén.

Elismeri, hogy a gyémántok nemcsak a szépség és az elegancia szimbólumai, hanem történelmi múlttal bíró, értékmegőrző jellemzővel rendelkező, csodálatos befektetési lehetőségek is.

Feil Róbert szerint a gyémántok kézzelfogható és hordozható befektetési formát kínálnak, így vonzó lehetőséget nyújtanak a portfólió diverzifikációjára.

Óva int azonban arra vonatkozóan, hogy csak megbízható kereskedők által, hitelesített gyémántokat vásároljunk, illetve figyeljünk a 4C-re, amely a karátra, a tisztaságra, a színre és a csiszolásra utal.

Jó befektetés-e a gyémánt? Ezt mondják a szakértők.

Annak megállapítására, hogy a gyémántok ígéretes, illetve életképes befektetésnek számítanak-e a jelenlegi gazdasági környezetben, érdemes hiteles forrásokból tájékozódni.

  • A gyémántok mindig tudnak meglepetéseket okozni

A New Bond Street Pawnbrokers egy vezető, londoni bázisú zálog ügynökség, akik Rolex, Patek Philippe, Audemars Piguet és más remek óratípusokkal foglalkoznak, azonban a gyémántok világába is belekóstoltak.

Tapasztalataik alapján a gyémántok az elmúlt években fokozatosan megtérültek. Londonban például 2022-től kiemelkedően szerepeltek a luxuseszközök piacán.

Amely mindenki számára hatalmas meglepetés volt, hogy egy 2013-as gyémánt több mint 10 millió dollárral többért kelt el, mint annak a kiszámított, kikalkulált értéke.

A gyémántok sokkal többek egyszerű drágaköveknél – gyakran érzelmi reakciókat váltanak ki, így van lehetőség arra, hogy a megfelelő vásárló, készen áll arra, hogy messze magasabb összeget ajánljon fel a várt értéknél.

  • A gyémántok és az infláció – bedarál, vagy védelmez?

Az Elemzésközpont részletes útmutatókat nyújt a befektetésekkel, tőzsdével és devizapiaci kereskedelem témájában. Sokszínű elemzéseiknek köszönhetően nem véletlen, hogy ők is mélyebben utánanéztek a gyémánt-befektetés kérdésének.

A The Long-Term returns to Durable Assets vizsgálata során megállapítható, hogy a gyémánt befektetés hozama és az infláció között nem mutatható ki kapcsolat, tehát az infláció és a gyémánt árfolyama között nincsen összefüggés hosszú távon.

  • Egy ékszerész véleménye: bölcs döntés

Feil Róbert a Profitline oldalán található cikkben beszélt arról, hogy gyémántba fektetni bölcs döntés. Ez az eszköz nem veszít az értékéből, sőt! Folyamatosan növekszik, bár viszonylag lassan.

Az aranyhoz képest sokkal kevésbé ingadozik az árfolyama, így kiváló befektetési forma lehet abban az esetben, ha kiegészítő lehetőségeket keresünk más befektetéseit mellé.

Erre ügyelj, ha gyémántba fektetsz be

Míg egy gyémántokba való befektetésnek megvannak az előnyei, számos fontos tényezőre érdemes odafigyelni, mielőtt belépnél a gyémántok világába.

  1. Minőség

A gyémánt minősége amelyet a négy 4C határoz meg (karát, tisztaság, szín és csiszolás) jelentősen befolyásolja az értékét, például egy kiszemelt karikagyűrű esetében. A jó minőségű gyémántok esetében nagyobb a felértékelődése lehetősége, így érdemes ezek közül választani.

  • Karát

A karát a drágakő súlyának mértékegysége, nem érdemes összekeverni az arany finomságának jelölésére használt karát elnevezéssel. A legjobb minőségű gyémánt súlya 1 karát vagy annál több!

  • Tisztaság

A legmagasabb tisztasági fokú gyémánt rendkívül ritka, emiatt az ára pedig igen borsos. Ha nem a legmagasabb tisztasági fokú, mégis igazán jó minőségű gyémántba fektetnél be, akkor figyelj oda arra, hogy a tisztasága IF, VVS1 vagy VVS2 jelzésű legyen.

  • Szín

A gyémánt színe kétségkívül nagy hatással van az értékére. A D-től (színtelen) kezdve, egészen a Z-ig (világos sárga) haladva az ezen túl található értékek már a Fancy Color gyémántokat jelölik – ezeket máshogyan osztályozzák. A legjobb minőségű gyémántot D és F közé sorolják.

  • Csiszolás

A csiszolási forma az egyik legfontosabb tényező: a ragyogó, kerek gyémánt már régóta a legnépszerűbb csiszolások közé tartozik, habár egyre többen részesítik előnyben a nem szokványos formákat is.

  1. Tanúsítvány

Győződj meg arról, hogy a gyémánt geológiai tanúsítvánnyal rendelkezik, például a GIA tanúsítvánnyal. Ez igazolja gyémánt eredetiségét, emellett pedig tájékoztatást nyújt a jellemzőiről.

  1. A piac: trendek, likviditás, kockázat

Legyél tájékozott a gyémántpiac trendekről, hiszen bizonyos színek, méretek, és csiszolások idővel népszerűvé válhatnak, ami befolyásolhatja az értéküket.

Befektetés során készülj fel lehetséges kihívásokra, vedd figyelembe a viszonteladói piac dinamikáját is és azt is, hogy a gyémánt likviditása eltérő lehet más befektetési formáktól.

Ha gyémántokba szeretnél befektetni, mindenképpen érdemes figyelni az árfolyam alakulását, esetleg diverzifikált portfólió részeként belevágni a befektetésbe.

Összegzés

hogyan semelyik más befektetési formával kapcsolatban sem, a gyémánt esetében szintén nem könnyű megválaszolni a kérdést, hogy jó befektetésnek számítanak-e a jelenlegi gazdasági környezetben.

A szakértők javarészt kiállnak a gyémántokban rejlő értékálló potenciál mellett.

A gyémántok kulturális jelentősége, az esztétikai vonzereje és a történelmi értéke egyedülálló keverékével rendelkezik, ami lenyűgöző kiegészítőjévé teheti őket egy jól lekerekített portfóliónak.

A kellő odafigyelés azonban kulcsfontosságú, mivel a gyémántokból hiányzik a hagyományos befektetések likviditása – a befektetési környezetben való eligazodás során gyémántokat egy kirakós játék darabjának tekintsd.

Végső soron a döntésednek összhangban kell lenni a pénzügyi céljaiddal, kockázatkezelő képességeidet és hosszú távú törekvéseiddel is.

A FEIL márka – ahol a gyémánt családtag

A FEIL ékszermárka magába foglalja a Feil fivérek, Róbert és Attila új generációs lendületét és tüzét, illetve id. Feil Attila több mint 30 éves ékszer szakmában töltött tapasztalatát.

Róbert nyolc évesen készítette el az első rézgyűrűjét, ma pedig egy olyan ékszerüzlet vezetője, ahol ragyogó karikagyűrűket, csodálatos eljegyzési gyűrűket, és más ékszereket kínálnak azok számára, akik hisznek abban, hogy egy drágakőből készült remekmű több puszta kiegészítőnél.

Kínálatukban több különböző színű, méretű, csiszolási formával és természetesen tanúsítvánnyal rendelkező gyémánt közül választhatsz. Legyen a kiszemelted egy eljegyzési gyűrű vagy akár egy csinos fülbevaló.

Látogasd meg weboldalukat a bővebb információkért a gyémántokkal kapcsolatban, keresd őket személyesen bemutatótermünkben, telefonon vagy e-mailben – szívesen válaszolnak minden kérdésedre.

Használd ki a gyémántba való befektetés által nyújtott kedvező lehetőségeket!