Utazás a lélekbe

Utazás a lélekbe! Ezúttal nem messzi, egzotikus, vadregényes tájakra kalauzoljuk el Önt, hanem oda, ahol a legnagyobb kincs rejtőzik: saját lelkébe.

A 80-as évek egyik népszerű, közkedvelt nemzetközi slágerre egy nő világutazásait énekelte meg, aki a Föld mesés, elvarázsolt helyeitől a leggazdagabb férfiak hálószobájáig mindenhová eljutott, ám a dal refrénje felrázta az álomutazásba elmerült hallgatót: hiába a világlátás, az életre szóló élmények, ha a fent említett hölgy épp saját lelkében sosem „járt”.

A dal érvényét mára sem veszítette el, hisz a lírai sorok mögött örök igazság rejtőzik: életünk során mindannyian egy nagy utazás részesei vagyunk, de ahhoz, hogy érzelmileg is teljessé, egésszé váljunk és valós énünket is megismerjük, időnként önmagunkban is körutazást kell tennünk.

Utazás a lélekbe

Íme öt, pszichológusok által is alkalmazott módszer arra, hogy meghalljuk a belső hangot és odafigyeljünk saját magunkra:

Hitvallásunk, meggyőződéseink lelkünk mélyén rejtőznek – állítják a pszichológusok. A szakemberek manapság nők százezreinek segítenek abban, hogy rátaláljanak és ismét felvegyék a kapcsolatot belső énjükkel. Ennek egyik legegyszerűbb módja a rendszeres naplóírás. Lelkünket, bensőnket izgalmas tájként kell elképzelnünk, melyben a tájképet alkotó hegyeket, völgyeket, folyókat a bennünket ért élmények, átélt események, sokszor a tudattalanban gyökerező érzések alakítják, formálják. De miért annyira fontos, hogy megismerjük és felfedezzük belső világunkat? És hogyan tegyük meg ezt az utazást?

Mindehhez bátorságra, időre, nyugodt egyedüllétre, csendre van szükség, melyért cserébe bőkezű ajándékot kapunk: nagyobb önbizalmat, jobb önismeretet, problémamegoldó készséget, belső nyugalmat, öntudatosságot, szabadságérzést. Ha elnyomjuk és megtagadjuk belső énünk létezését, jelzéseit, azaz saját magunkat, sokkal hajlamosabbak leszünk a depresszióra, érzékenyebbek a stresszt okozó tényezőkre és egy idő után végképp összegabalyodnak az addig átláthatónak vélt szálak. Természetesen nem áll módunkban uniformizált terápiát közreadni, de a Shape hasznos, jó tanácsait megfogadva mindenki elindulhat a rejtélyes önismereti utazáson.

1. | Utazás a lélekbe

Szeresse meg a csendet. Fontos, hogy környezetünk zajai és a bennünket ért hatások ne nyomják el azt, ami igazán lényeges: bensőnk hangjait. Minden nap tartson néhány perces csend-kúrát: üljön vagy feküdjön le és összpontosítson arra, hogy figyelme, gondolatai merre kalauzolják.

2.

Meditáljon és írjon naplót élményeiről. Írjon önéletrajzot. Jegyezze le, mely élmények tették boldoggá, melyek azok, amelyek szomorú perceket, órákat okoztak, melyektől gerjedt haragra vagy gyötörték félelmek. Ezután írja le azt is, mindezek milyen reakciókat váltottak ki Önből. Vajon őszinte, szívből jövő válaszok voltak ezek? Ha megvizsgáljuk, magunkban kielemezzük a bennünket ért negatív élményekre adott reakcióinkat, változtatni is könnyebben tudunk majd azokon.

3. | Utazás a lélekbe

Ne terelje el figyelmét. Hazaérve ne kapcsolja be autómatikusan a TV-t, s az autóban se zakatoljon mindig a rádió. Iktassa ki életéből a sokszor zavaró és felesleges cselekvéseket és inkább figyeljen önmagára, gondolataira. Ha időnkét lelassít és tudatosan megfigyeli saját magát, meglátja, sokkal produktívabb, nyugodtabb, kiegyensúlyozottabb lesz. Próbálja ki bátran!

4.

Vegye számba mások tulajdonságait: melyek azok, amiket csodál bennük és melyek azok, amelyekkel az őrületbe kergetik. Írja le egyik barátja négy pozitív és négy negatív tulajdonságát, majd nézze meg, van-e köztük olyan, ami Önre is igaz. Ha egyes jó tulajdonságokat a sajátjának is érez, tartsa meg őket és legyen rájuk büszke! Ha úgy érzi, barátja valamelyik kedvezőtlen tulajdonságában önmagára ismert (például Ön is gyakran támadóan, ellenségesen viselkedik), igyekezzen megtalálni ennek magját, valódi okozóját. Ha megpróbálja megérteni a különféle érzéseket, kifejezésükkor is nagyobb önkontrollal fog rendelkezni felettük.

5. | Utazás a lélekbe

Fogadja el az árnyoldalakat. A tudattalanban mindkét oldal jelen van: árnyék és fény, erő és gyengeség. Ha megtagadjuk a negatív dolgok létezését, azok váratlanul és a legkellemetlenebb formában fognak előbukkanni. Épp ezért legyen őszinte, ugyanakkor engedékeny önmagával, az örökös önbíráskodás ugyanis semmi jóra nem vezet. Nincs olyan ember a földön, aki kizárólag jó tulajdonságokkal lenne megáldva. Keresse meg az Önben található értékes, egyedi tulajdonságokat és örüljön nekik!

Ha megtesszük az utat a tudattalan csodálatos és sokoldalú világába, saját énünk mélyebb, bonyolultabb dimenziójába nyerünk betekintést. Ha sikerül megtalálni a háttérben húzódó miérteket, majd sajátunkként elfogadni azokat, nemcsak az előttünk álló problémákat lesz könnyebb megoldani, s az adódó gubancokat kibogozni, de életünket is sokkal boldogabbá, elégedettebbé, kiegyensúlyozottabbá, egészségesebbé tehetjük. | a lélekbe

 

Telekocsi Ausztria – Nemzetközi Személyszállítás Háztól Házig

 

Aranykalászos gazda tanfolyam féláron! Kattintson, és legyen ön is aranykalászos gazda!