Véletlen?

Életünk során számtalanszor állunk döntés előtt, mely néha jól, néha rosszul ?sül el”. Ilyenkor feltesszük magunkban a kérdést:

Vajon miért épp így történt?

A közelmúltban egyik barátnőmnek két állásajánlat közül kellett választania: könyvkiadó vagy napilap szerkesztőség. Szíve ez utóbbihoz húzott igazán, mégis a könyvkiadás lett hivatása. Azon a napon, amikor a végleges döntést kellett meghoznia, akarva-akaratlanul felbukkant életében a kiadó: elsőként egy rádióriporban hallott róla, majd munkahelyén az egyik napilap böngészése közben akadt rá egy ezzel a témával foglalkozó, kétoldalas cikkre, este pedig a tévéhírekben egy új regény kapcsán került ismét terítékre. De a történetnek csak ezután következik az igazi csattanója: a napilap, melynél barátnőm el szeretett volna helyezkedni, néhány nap múlva csődbement! Puszta szerencse vagy véletlen egybeesés? Lehetséges. Egy azonban biztos: az időzítés túlságosan is tökéletes…

A sors keze

Legtöbbször nem akarunk az ok-okozat kézzelfogható, racionális összefüggésein túl mélyebb üzenetet is keresni a történésekben, mivel azt gondoljuk, az irányítás kizárólag a mi kezünkben van. Az elképzelés, miszerint a véletlenek valamiféle plusz jelentéssel bírnak, elbizonytalanít bennünket: valaki vagy valami kérdezés nélkül beleavatkozik az életünkbe? A látható, tapintható tényeket fogadjuk el vagy higgyünk a földi lények titkos, felsőbbrendű összekötettéseiben, melyek a logikus magyarázatokon is túlmutatnak? A több ezer éves múltra visszatekintő ázsiai kultúrák hívei mélyen hisznek és óriási jelentőséget tulajdonítanak a véletleneknek. Ezekben az országokban sokan csak azt követően hoznak meg fontos döntéseket, miután kikérték egy szakavatott jós véleményét, s alaposan megvizsgálták a helyszín és az időpont alkalmasságát. Hongkong belvárosában például áll egy óriási felhőkarcoló, melynek közepén hatalmas ?lyuk” tátong: több ezer négyzetméter üres, kihasználatlan iroda- illetve lakóhelyiség, szinte megfizethetetlen ingatlanárak mellett. S vajon miért? Feng-Shui szakértők magyarázata alapján ez szerencsét hoz, mivel az épülettel szembeni hegyen tanyázó sárkány csak így nyer szabad rálátást a tengerre…

Rejtélyes üzenetek

Biztosan önnel is előfordult már, hogy eszébe jutott barátnője, ismerőse vagy egyik családtagja, ám abban a pillanatban, amikor nyúlt volna a kagylóért, megcsörrent a telefon s az illető üdvözölte a vonal túloldaláról. Carl Gustav Jung, svájci pszichoanalitikus, pszichiáter és pszichoterapeuta két, egymástól teljesen független esemény találkozását szinkronitásnak nevezte. Ez azokra az esetekre vonatkozik, amikor két dolog azonos időben történik, szemmel láthatóan azonban semmiféle összefüggés nincs közöttük. Jung feltételezése szerint pillanatnyi lelkiállapotunk tudatosan vagy önkéntelenül is hatással van arra, amit az adott pillanatban átélünk. A szinkronitás tehát gyakran lelkünk és belső folyamataink visszatükröződése. Gondolataink, álmaink, vágyaink, érzéseink legtöbbször bizonyos külső eseményekkel is összefüggésbe hozhatók. Olyan ez, mintha egy felsőbb hatalom kis csodákat varázsolna anélkül, hogy közben felfedné kilétét. Jung úgy vélte, hogy a szinkronitások, melyek segítenek mindennapi élményeink megértésében, általában életünk átmeneti szakaszaiban jelentkeznek, és sokszor meglepő változásokat idézhetnek elő.

Nem véletlen a véletlen

Lelkünk önmagát szabályzó, bonyolult rendszer: ha lényünk egyik része túl erős, nagy a valószínűsége annak, hogy előbb vagy utóbb történni fog valami, amely másik, gyengébbik oldalunknak is erőt ad. Ilyen és hasonló események megfigyelésekor a világról alkotott képünk kissé meginoghat. Néha „útszéli” jelek mutatják meg számunkra a megfelelő időpontot, segítenek egy probléma megoldásában vagy megerősítenek hitünkben, elképzeléseinkben.

Tekintse a véletleneket kísérletnek s tegyen fel kérdéseket önmagának: „Mit jelenthet ez? Miért most történik és miért pont velem?” Később próbálja meg magát külső szemlélőként megfigyelni, akár egy filmen és ismét szegezzen néhány kérdést magának: „Milyen jelentéssel bír ez számomra? Talán titkos üzenet? Esetleg valamit nem vettem észre vagy rossz az időzítés?” Gyakran előfordul, hogy úgy érezzük, órák óta sötétben tapogatózunk, amikor egy nem várt pillanatban egy fénycsóva megvilágítja a járható utat – a véletlenek mozgásba hozhatnak olyan szituációkat, melyek sokáig céljavesztettnek, kilátástalannak tűntek. A megoldás sokszor azokban a gondolatokban rejlik, melyeket a különleges, nem várt helyzetek váltanak ki bennünk.

Ha akadályok állják útját, ne negatívumként, hanem rejtett üzenetként próbálja felfogni azokat. Van, hogy szívünk helyett eszünkre hallgatunk, észérvekkel alátámasztjuk nehezen meghozott döntésünket, majd egyszer csak közbeszól a véletlen és gondosan szőtt terveinket teljesen összekuszálja. Számoljon tehát a váratlannal! Életünk folyama egyszer lassan csordogál, máskor veszélyes áramlatok szegezik útját, s gyakran döntéshelyzet elé állítva bennünket kettéágazik. Ilyenkor általában görcsösen kapaszkodunk az evezőbe, pedig egyszerűbb lenne, ha elengednénk a lapátokat és rábíznánk magunkat az áramlatokra. Hagyja magát néha sodródni élete tekervényes folyóján az árral, meglátja, a sors keze majd megmutatja a helyes, követendő irányt!

Segítse a véletlenek útját!

Reggel, amikor felkel, kapcsolja be a rádiót. Figyeljen az aktuális muzsika szövegére. Talán az ön számára is tartogat üzenetet…
Húzzon tarot kártyát. Nézze meg alaposan a képet, s hagyja, hogy szabadon szárnyaljanak gondolatai! Ezután olvassa el a leírást és elmélkedjen el rajta, vajon milyen jelentéssel lehet életére.
Gondoljon erősen egy bizonyos személyre, majd figyelje meg, mikor, milyen módon lép kapcsolatba önnel. Talán már csöng is a telefon…?
Játsszon álomfejtőt! Próbáljon visszagondolni éjszakai utazására, majd találjon magyarázatot az átéltekre.
Tegyen fel egy eldöntendő kérdést, majd a választ érmefeldobással adja meg rá. Mit kapott: fej vagy írás, igen vagy nem? Milyen érzéseket fűz a válaszhoz? Csalódott? Megkönnyebbült? Izgatott? Bizonytalan? Hallgasson megérzéseire!
Törekedjen arra, hogy nyitott tudjon maradni. Billentse ki életét a megszokott kerékvágásból, minden nap változtasson meg egy apró részletet a szokásos koreográfián: tea helyett igyon kávét, sajt helyett egyen lekvárt, vagy ezennel másik útvonalon közelítse meg munkahelyét. Kedvenc olasz étterme helyett vacsorázzon magyarosban, olvasson másik napilapot.
A hiúság vására
Békebeli hangulatot idéző vasárnapi ebéd anyuka árnyas kertjében. A menü: aranyló húsleves zsenge répával, majd ropogós csirkászárnyak pürével, végül gyümöcskosár. Csend, béke, nyugalom. Úgy érzem magam, mintha egy Krúdy regény közepébe csöppentem volna.

Kockáztasson!

Szinte minden nő álma az izmos, formás has, mely főleg a bikiniszezon alatt válik központi kérdéssé. Az áhított „kockák” előbukkanása leghatásosabban aerob edzésekkel egybekötött hasizomgyakorlatokkal lehetséges. Tudta, hogy a hasizom olyan különleges izomcsoport, mely gyakorlatilag nem túledzhető? Ne sajnálja rá az időt!