Vitaminok: Mit mond a természetgyógyász, az orvos és a vitamingyártó?

Nem tudunk olyan esetről, hogy valakinél komoly problémát okozott volna a vitamintúladagolás. A cikkben megszólaló orvos szerint túl drágák ahhoz a készítmények, hogy vészesen rákattanjunk. Az őszi vitamindömping idején azonban aktuális kérdések: miből, mennyit, mikor, mennyiért. A szakértők szerint ugyanis össze-vissza szedjük az energiabombákat, aztán büszkék vagyunk, hogy mindent megtettünk az egészségünkért. Közben pedig nem. Sőt.

A természetgyógyászok szerint a „vitamindivatnak” az oka, hogy kényelmes és gyors tablettákkal bevinni a vitaminokat, bár nem ez a leghatásosabb módja az egészség megőrzésének.

Vitaminok: Mit mond a természetgyógyász, az orvos és a vitamingyártó?

– A természetes úton, gyümölcsökkel, ételekkel bevett vitamin egészségesebb. A kémiai úton előállított tablettáknak ugyanis mellékhatásai lehetnek. Sokan panaszkodnak gyomorfájásra, szédülésre a vitaminkészítmények beszedése után. Volt már olyan beteg, akinél hajhullást okozott a vitamintabletták szedése – mondta lapunknak a természetgyógyász.

– A természetgyógyászokról elterjedt, hogy bőszen tiltakoznak minden mesterséges szer ellen. Ez nem minden esetben igaz. Ha valaki komoly betegséget követően lábadozik, én magam is javaslom neki azt a készítményt, amitől jobban érzi magát. Ha a beteg úgy érzi, jobban lesz bizonyos kemikáliáktól, akkor butaság lenne lebeszélni róla. Csak arra kell ügyelni, hogy ne nyomjon le mindent a torkán , ami a keze ügyébe kerül.

A gyógyszergyártók szerint nem egészségtelen a kémiai úton előállított vitaminkészítmény. Akinél problémát okoz az vélhetően nem rendeltetésszerűen szedte.

– A gyógyszertárban kapható készítmények a napi adagnál nem tartalmaznak több vitamint. A vízben oldódó vitaminok nem zavarják meg a szervezetet, mert a vizelettel kioldódnak. Inkább a zsírban oldódó vitaminokkal( A, D, E, K) kell vigyázni, mert azok hosszabb ideig maradnak a szervezetben – mondta az gyógyszercég munkatársa.

A Roche vitaminkészítményei a Supradyn, a két fajta Biovital és az Aspro C prospektusai mellett a cég honlapja is tartalmaz betegtájékoztatót, amelyben részletesen leírják, milyen szerekkel egyidejűleg nem ajánlott a készítmények szedése. A Roche munkatársa szerint a szer hatásának növelése miatt figyelembe kell venni a leírtakat.

– A fogyasztók nincsenek könnyű helyzetben. A vitaminkészítmények dömpingjét látjuk: a gyártók csak úgy ontják magukból az anyagokat, a fogyasztók meg mennek a reklámok után.

– A terhes anyák, a betegségből gyógyult emberek és mindazok, akik fontosnak tartják, hogy vitaminkészítményeket szedjenek, mindenekelőtt beszéljék meg az orvosukkal. Persze lehet, hogy az orvos azt a terméket fogja ajánlani nekik, amelyiknek legjobb a marketingje, mégis tanácsosabb szakemberre bízni az egészségünket.

 

A vitamingyártó cég megkérdezett munkatársával egyetért egy neve elhallgatását kérő orvosnő is.

– A gyógyszercégek alkalmazottjai, az úgynevezett orvoslátogatók gyakran kitartóan kilincselnek az orvosoknál, hogy az ő általuk képviselt gyógyszereket részesítsék előnyben. Az orvosok olyannyira alulfizetettek, hogy mindez csábítóan hat rájuk.

– A legális vitaminkészítmények között nincs olyan, ami nagy mennyiségben nagyon ártana, de vannak olyan forgalomban levő vitaminok, amelyeket sem az OÉTI (Országos Élelmezési és Táplálkozástudományi Intézet) sem az OGYI (Országos Gyógyszerészeti Intézet) nem engedélyez, mert túl nagy koncentrátumban tartalmazza a vitamint. Ilyen például a 2000 mg-os kiszerelésben kapható C-vitamin.

Az orvosi gyakorlatban ugyanis panaszok esetén gyakran ajánlanak vény nélkül kapható vitaminokat, de olyan eset nem fordul elő, hogy egy beteg visszatért volna, hogy egyáltalán nem hatott a készítmény. A túladagolás kérdését is rövidre zárta a doktornő:

– Drágák a készítmények, ezért csodálkoznék, ha valaki a napi szinten előírt kettő tabletta helyett huszat kapna be . A túladagolás ezért nem jellemző. Hacsak nem a gyógyszergyárban dolgozik az illető, de akkor viszont tudnia kell, mennyit igényel a szervezete.