A vízről

Orvosok, természetgyógyászok, s mi kozmetikusok is arra bíztatjuk pácienseinket, hogy sok folyadékot – elsősorban ásványi anyagokat tartalmazó vizet igyanak. Nemcsak egyszerűbb, hanem kímélőbb, és nem utolsósorban időtakarékos, ha egy szép, kívülről és belülről is hidratált bőrt sminkelünk.

A vízről

Kép forrása: https://m.blog.hu/

 

Miért fontos a megfelelő mennyiségű folyadékfelvétel?

Korunk civilizációs ártalmai, a stressz és a káros környezeti hatások csökkentik a bőr önvédelmi képességét. Ha nincs számára megfelelő védelem, a bőr könnyen elveszíti rugalmasságát és gyorsabban elöregedik. Ma már tudományos módszerekkel is tudjuk igazolni, hogy a bőr öregedése összefügg a kötőszövet víztartalmának megfogyatkozásával. A bőr nedvességtartalma a természetes olajok, a víz, a természetes hidratáló faktor arányától függ, éppen ezért minden bőrnek – zsírosnak, száraznak és érzékenynek egyaránt – szüksége van hidratálásra. Nem véletlen, hogy a vizet ősidők óta használják szépítőszerként.

A folyadék a méregtelenítésben, a salakanyag kiürítésében is nagy szerepet játszik. Gyakori a cellulitis (közismert nevén narancsbőr), aminek fő előidézője a szervezetben felhalmozódott méreganyag. Bár nem állítható, hogy megfelelő mennyiségű folyadék bevitelével kiküszöbölhető e kellemetlen hatás (táplálkozástól, életmódtól és hajlamtól is nagymértékben függ), de befolyásolható, csökkenthető az.

A szépség és külső megjelenés mellett azonban nem szabad megfeledkezni a közérzetről sem, hiszen lehet akármilyen szép a test, ha mégsem érezzük jól magunkat benne. Ha nem iszunk eleget, kiszáradunk, szédülünk, remeg a lábunk, gyengeséget érzünk, fáj a fejünk. Minden porcikánk érzi, megsínyli a víz hiányát, hiszen testünk 60, bőrünk 60-70 százalékát víz alkotja. Bőrünkön keresztül minden nap elveszítjük testünk folyadékmennyiségének 30 százalékát, és ezt a mennyiséget naponta pótolnunk kell. Ahhoz, hogy szerveztünk folyadékháztartása egyensúlyban legyen, annyi folyadékot kell magunkhoz venni, amennyit leadunk.

Tapasztalatom azt mutatja, hogy különösen mi, nők nagyon sok mindent megteszünk a szépség, a fiatalság, a fittség megőrzése érdekében. Feladatunk azonban több ennél: nemcsak magunkra, hanem családunkra is figyelnünk kell, hiszen többnyire mi alakítjuk ki családunk étkezési és folyadékfelvételi szokásait.

A megoldás gyakran egyszerű, csak kis odafigyelést, tudatosságot igényel. S ha tisztában vagyunk azzal, hogy nemcsak belsőnk, hanem külsőnk is üdébb lesz a sok víztől, akkor nem okozhat gondot a napi 2-2,5 liter palackozott víz elfogyasztása sem. | A vízről